Iskanje
Facebook
Issuu
+386 (0)3 713 23 00
+386 (0)41 335 231

ISLANDIJA – otok tisočerih ledenikov, vulkanov in slapov

Islandija
Odhod:
bližnja letališča
Število dni:
15
Prevoz:
AvtoLetalo
Cena:

PROGRAM POTOVANJA
Islandija, otok neštetih ledenikov, vulkanov in čudovitih slapov. Drugi največji otok v Evropi je poznano po nenehnih tektonskih premikih, ki ustvarjajo čudovite naravne formacije in pojave. Pravljični svet škratov, mitov in pripovedk, ki še danes krojijo življenja prebivalstva, številni gejziri, blatni vrelci, termalna kopališča, ledeniki, slapovi in prijazni domačini očarajo vsakega obiskovalca.

1. dan: SLOVENIJA – REYKJAVIK

Odhod letala iz bližnjega letališča in prihod v Reykjavik večernih urah. Prevzem avtomobila in vožnja do Reykjavika (pribl. 50 km). Namestitev in prenočevanje.

2. dan: REYKJAVIK – BORGARFJORDUR – SNAEFELLSNES (pribl. 380 km)
Potovanje boste pričeli z odkrivanjem čudovite narave in bogate kulturne dediščine. Pot vas bo vodila pod (tunel pod fjordom) ali okrog Hvalfjordur (»kitov fjord«), ki je bil pomembno vojaško središče za zaveznike v času 2. svetovne vojne.
V Borgarfjorduru si boste lahko ogledali čudovite slapove Hraunfossar, kjer voda izvira iz podzemnega bazena lave in se izteka v reko Reykholt ter največje tople vrelce na otoku (po količini vode na sekundo).
Na poti na polotok Snaefellsnes priporočamo še ogled vasi Budir, Arnarstapi in Hellnar. Prenočevanje na Snaefellsnes.

3. dan: SNAEFELLSNES – ZAHODNI FJORDI (pribl. 140 km)
V Stykkisholmur-u se boste vkrcali na trajekt proti Brjanslaekurju. Čudovita vožnja čez zaliv Breidafjordur ponuja prekrasen pogled na celino in traja pribl. 3 ure. Zahodni fjordi so znani po strmih gorah in globokih fjordih. Priporočamo ogled Latrabjarf-a, ki je znan po številnih vrstah ptic, tudi po njorkah.  
Pot vas bo vodila mimo belih peščenih plaž in klifov proti Patreksfjorduru. Na poti priporočamo ogled muzeja v Hnjotur, kjer se lahko spoznate z zgodovino prebivalstva tega območja, kako so se preživljali in živeli. Namestitev v bližini Patreksfjordura.

4. dan: ZAHODNI FJORDI – ISAFJORDUR (pribl. 200 km)
Pot vas bo vodila po dih jemajoči pokrajini, proti severu Islandije. Priporočamo ogled slapa Dynjandi, v bližini kraja Nhafnsery, ki je bil rojstni kraj vodje gibanja za neodvisnost, Jona Sigurdssona.
Nadaljevanje proti severu. Namestitev v okolici Isafjordur.

5. dan: ISAFJORDUR – HRUTAFJORDUR (pribl. 350 km)
Potovanje boste nadaljevali mimo številnih manjših fjordov in otoka Vigur. V vasi Holmavik lahko obiščete muzej čarovništva, kjer se boste srečali z bogato zgodovino te dejavnosti na Islandiji.
Cesta vas bo vodila po čudoviti pokrajini, mimo fjorda Hrutafjordur, do namestitve v bližini.

6. dan: HRUTAFJORDUR – AKUREYRI (pribl. 230 km)
Na poti do Akureyri-a se preprosto morate ustaviti v Skagafjorduru. Tam lahko na travnikih vidite številne islandske konje, saj je območje poznano po vzreji konjev. Pravo doživetje je tudi jahanje le teh, zato vam svetujemo, da se udeležite katerega izmed tovrstnih izletov.
V bližini vasi Varmahlid si lahko ogledate cerkev Vidimyra, katere značilnost je, da je prekrita z ruševjem. Severno od vasi si lahko ogledate muzej Glaumbaer, ki je ena izmed najbolje ohranjenih kmetij na Islandiji.
Prenočitev v kraju Akureyri.

7. dan: AKUREYRI – MYVATN (pribl. 120 km)
Priporočamo, da preživite sproščen dopoldan v Akureyri in se sprehodite skozi botanični vrt, plavate ali pa se ustavite v trgovinicah s spominki in tradicionalnimi izdelki. Posebno doživetje je opazovanje kitov, ki vas bodo nedvomno navdušili.
Popoldan vas bo pot vodila do jezera Myvatn, ki je nedvomno eno izmed najbolj poznanih območij na Islandiji, predvsem zaradi svoje vulkanske aktivnosti in pestrega ptičjega kraljestva. Na poti se boste lahko ustavili pri impozantnem slapu Godafoss.
Območje jezera Myvatn ponuja številne možnosti za aktiven oddih in sprostitev. Priporočamo, da se najprej odpravite na južni del jezera do kraterjev Skutustadir in se nato sprehodite mimo mističnega Dimmuborgir, naravnih oblik, ki jih je ustvarila lava.
Na tem območju boste prenočili 2 noči.

8. dan: MYVATN (pribl. 50 km)
Cel dan bo namenjen odkrivanju lepot Lake Myvant Nature Reserve. Nedvomno je območje najbolj poznano po Namaskardu, geotermalnem območju, kjer se nahajajo številni bazeni z vrelim blatom in izviri vode.
Nedvomno si morate ogledati Kraflo, kjer se nahaja krater Viti. Sprehod do območja Leirhnjukur je naravnost magičen, saj vas pot vodi mimo majhnega geotermalnega središča do polja črne lave, ki je nastalo zaradi vulkanske aktivnosti med leti 1975 in 1984.
Dan lahko zaključite s kopanjem v geotermalni vodi naravnega kopališča, ki se nahaja na vzhodni strani jezera ali pa se povzpnete na krater Hverfjall.
Prenočitev v istem hotelu.

9. dan:  MYVATN – HUSAVIK – DETTIFOSS – EGILSSTADIR (pribl. 320 km)
Dan boste pričeli z obiskom ribiške vasice Husavik. Pot boste nadaljevali po obali polotoka Tjornes, kjer se vam bo ponudil čudovit pogled na naravo, morje in ptičje kraljestvo.
Vaša naslednja postaja bo Asbyrgi, ki je predvsem poznan po svoji obliki (v obliki konjskega kopita) in je odlična lokacija za sprehode in piknike. Nadaljevali boste do mogočnega slapa Dettifoss, kjer lahko dobesedno čutite moč vode.
Pot vas bo vodila skozi čudovito pokrajino hribovja Modrudalur do doline Herad. Prenočevanje v okolici vasi Egilsstadir.

10. dan: EGILSSTADIR – VZHODNI FJORDI – HOFN (pribl. 270 km)
Ta dan bo namenjen odkrivanju Vzhodnih fjordov. Priporočamo, da se napotite proti fjordu Reydarfjordur, kjer si lahko v manjši vasici ogledate muzej 2. svetovne vojne. Pot lahko nadaljujete po novem tunelu Faskrudsfjordur ali pa izberete panoramsko vožnjo po obalnih cestah. V Stodvarfjorduru lahko obiščete zasebno zbirko islandskih mineralov.
Nadaljevali boste proti jugovzhodnem delu Islandije, čez tunel Almannaskard do kraja Hofn, kjer boste prenočili.

11. dan: HOFN – VIK (pribl. 280 km)
Peljali se boste mimo številnih ledenikov Vatnajokulla, največjega  ledeniškega območja v Evropi, in prispeli do ledeniške lagune Jokulsarlon. Laguna se nahaja ob vznožju najvišje gore otoka, Hvannadalshnukur. Lahko se sprehodite po obali lagune ali pa se podate na pribl. 40 min. dolgo vožnjo s čolnom, kjer boste lahko občudovali ledene gore različnih velikosti in oblik.
Naslednja postaja bo nacionalni park Skaftafell, kjer se lahko sprehajate po prelepi pokrajini s pogledom na ledenike. Priporočamo, da se sprehodite do slapa Svartifoss ali pa do ledenika Skaftafell.
Cesta vas bo vodila čez planoto Skeidararsandur, mimo vasi Kirkjubaejarklaustur, polja lave Eldhraun in čez planoto Myrdalssandur do Vika, kjer boste prenočili.

12. dan: VIK – JUŽNA OBALA – HELLA (pribl. 120 km)
Dan boste pričeli z ogledom plaže Reynisfjara, ki je poznana po stolpičastih tvorbah, ki se dvigajo iz morja. Dyrholaey je najbolj južna točka Islandije in cesta vas bo popeljala na vrh 120 m visokega klifa, kjer se lahko pogosto opazi večje število njork.
Vaša naslednja postojanka bo vas Skogar, kjer si boste lahko ogledali najvišji slap na Islandiji, Skogarfoss ali pa se podali na odkrivanje značilnosti islandske zgodovine in kulture v Skogar muzej.
Na poti do Hella-e se lahko ustavite še pri slapu Seljalandsfoss, kjer se lahko dobesedno sprehodite za slapom. Prenočitev v okolici Hella-e.

13. dan: ZLATI KROG – REYKJAVIK  (pribl. 220 km)
Napočil bo čas, da odkrijete enega najbolj slavnih in zanimivih delov Islandije. Pot vas bo vodila skozi vasico Fludir do znanega geotermalnega območja Geysir, kjer se nahaja gezir Strokkur. Le-ta bruha vodo vsakih 4-8 min., okrog njega pa se nahaja še nešteto drugih izvirov žuboreče vrele vode. Pot boste nadaljevali do slapa Gullfoss, ki je ena izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti dežele.
Podali se boste mimo jezera Laugarvatn do Thingvellir, ki je eno izmed naravnih čudes sveta. Tam si lahko ogledate posledice premikanja tektonskih plošč, ki so povzročile razpoke na zemeljski skorji. To pa je tudi kraj, kjer je bil v 10. stoletju ustanovljen prvi islandski parlament.
Pot boste nadaljevali do Reykjevika, kjer boste tudi prenočili.

14. dan: REYKJEVIK
Dan bo namenjen odkrivanju največjega mesta Islandije. Reykjavik je v poletnih mesecih poln energije in domačinov, ki nenehno hitijo po opravkih. Priporočamo, da si ogledate stari del mesta, se sprehodite ob jezeru Tjornin, obiščete mestno hišo, si ogledate muzej zgodovine otoka, film o bruhanju vulkanov, se sprehodite po bolšjem sejmu (sobota in nedelja), itd. Na ulici Laugavegur lahko nakupite spominke, obiščete galerije lokalnih umetnikov, ali pa si privoščite kavico in kosilo v eni izmed številnih restavracij in kavarn.
Popoldan priporočamo, da se napotite v Blue Lagoon, kjer se lahko kopate v topli geotermalni vodi in si privoščite katero od razvajanj.
OPOMBA: priporočamo »lov« na kite, kjer si lahko s čolna ogledate te mogočne živali v njihovem naravnem okolju.

15. dan: REYKJEVIK – SLOVENIJA (pribl. 50 km)
Prosto do odhoda na letališče. Povratek v Slovenijo v poznih večernih urah.

Cena
Prosimo vas, da nas kontaktirate za natančen izračun cene (glede na kraj odhoda in števila udeležencev).
Cena vključuje
najem avtomobila (15 dni), osnovna avtomobilska zavarovanja, namestitev po programu, organizacijo potovanja, potepuhovo asistenco.
Obvezna doplačila
ogledi in vstopnine po programu, hrana in pijača, osebna poraba na poti, »lov« na kite, vse storitve, ki niso navedene v programu, avtomobilsko zavarovanje Super CDW 145 €, avtomobilsko zavarovanje Grand CDW 230 €, trajekt Stykkisholmur – Brjanslaerkur 110 €.
Splošni pogoji in navodila
Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega programa.
Potepuh priporoča
»lov na kite«, kjer si boste z ladje ogledali te mogočne živali v njihovem naravnem okolju, adrenalinsko pustolovščino z vzponom na enega izmed vulkanov, celodnevni izlet po ledenikih, celodnevni izlet na Grenlandijo, …

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE CORIS Z ASISTENCO V TUJINI: v primeru bolezni ali poškodb v času letovanja oz. potovanja, vam Coris povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI: višina zavarovalne premije je odvisna od višine zneska celotnega aranžmaja in velja v primeru nenadne in hude bolezni enega izmed potnikov ali smrti v ožjem družinskem krogu. Več

PLAČILO NA OBROKE S PLAČILNIMI KARTICAMI NLB: z NLB Plačilno kartico MasterCard, Visa in/ali Karanta lahko plačate na 2-12 obrokov. Več
PLAČILO NA OBROKE S PLAČILNO KARTICO DINERS CLUB: z Diners Club Plačilno kartico lahko plačate na 2-12 obrokov. Več

Povpraševanje
Vas zanimajo naše najugodnejše ponudbe in potrebujete podrobnejše informacije?
Pišite nam.
Povpraševanje