Iskanje
Facebook
Issuu
+386 (0)3 713 23 00
+386 (0)41 335 231

SKRITI ZAKLADI SEVERNEGA CIPRA

Ciper
Odhod:
Bližnja letališča
Število dni:
7
Prevoz:
AvtobusLetalo
Cena:

Odkrijte eno najbolj neokrnjenih in pristnih regij Mediterana. Dežela, ki vas bo navdušila z bogato, več deset tisočletno zgodovino, raznoliko kulturo, izjemno bogato kulinariko in prijaznimi, gostoljubnimi domačini.
Severni Ciper je idealna  destinacija za ljubitelje narave in bogatih doživetij. V kolikor želite spoznati  »Afroditin otok« v alternativni obliki (stik z domačini, spoznavanje lokalnih navad, običajev, kulinarike, …) se nam pridružite. Pripravili smo vam bogat program, ki vas ne bo pustili ravnodušne. Še več, z veseljem  se boste vrnili na Severni Ciper, saj vas bosta srčnost domačinov in bogastvo otoka naravnost prevzela.

PROGRAM POTOVANJA
1. dan:  LJUBLJANA – ISTANBUL - ERCAN (SEVERNI CIPER)
Zbirališče potnikov na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, polet proti Istanbulu in proti Nikoziji (Severni Ciper). Transfer do hotela v letoviškem mestu Kirenija. Namestitev in prenočevanje.

2. dan: NIKOZIJA
MESTNE ZNAMENITOSTI in CIPERŠKA KUHINJA
Po zajtrku vožnja v glavno mesto Nikozija, ki je edina razdeljena prestolnica v Evropi. Vozili se bomo tik ob t.i. zeleni meji, ki deli otok na Turški in Grški del. Po prihodu v najstarejši, obzidan del mesta vas bo zagotovo prevzel čar orienta. Od Kirenejskih vrat se bomo sprehodili do glavnih mestnih znamenitosti: katedrala sv. Sofije (današnja mošeja Selimije), do turško-ciperške četrti ARABAHMET, kjer bomo spoznali vsakdanji vrvež in utrip mesta, do navdušujočega BÜYÜK HANA ali karavansaraja iz 16. stol., v katerem se nahajajo različne trgovinice z ročno izdelanimi izdelki in številnimi lokali, kjer je počitek ob pravi turški kavi obvezen! Prosto za počitek in manjši nakup na mestnem bazarju. Krajša vožnja do restavracije,  »Green Kitchen«, kjer je tudi sedež prve severnociprške kuharske šole. Preizkusili se bomo v pripravi domačih, lokalnih dobrot kot so olivni kruh, helimov kruh in domači, vaški kruh. Pod nadzorom kuharskega mojstra, ki bo z vami delil svoje kulinarično znanje in skrivnosti kuhinje bomo pripravili bogato tradicionalno kosilo (8 vrst predjedi, 4 glavne jedi/tradicionalne specialitete, sladica Gullurukya). Po kosilu se bomo naučili pripraviti še pravo ciprško juho, ki jo bomo pokusili skupaj z našim prej pripravljenim, sveže pečenim kruhom iz krušne peči. Tako bomo zaključili naš obisk glavnega mesta in se vrnili v hotel v Kireniji. Prenočevanje.

3. dan: FAMAGUSTA - »MESTO DUHOV« - ANTIČNI SALAMIS
Zajtrk. Vožnja proti vzhodnemu delu otoka Famagusti, kjer se bomo podrobneje seznanili z bogato zgodovino otoka Cipra. Obisk samostana Sv. Barnabasa z grobnico, muzeja pravoslavnih ikon. Pot bomo nadaljevali do antičnega mesta Salamis, ki je bilo v preteklosti najbolj pomembna trgovska kraljevina. Ogled rimskega teatra iz 2. stol. n. št. in kompleks gimnazije, ki ga sestavljajo rimske terme z bogatimi mozaiki. Tipično ciperško kosilo v priznani restavraciji in nato še ogled mestnega jedra Famaguste (srednjeveško obzidje, Othellov stolp in katedrala sv. Nikolaja, preoblikovana v mošejo LALA MUSTAFA PASA …).  Daljši postanek za ogled in prosto za nakup spominkov. Priporočamo obisk  slaščičarne, ki slovi po različnih sladkih turških in ciperških specialitetah. Vožnja do Varoše, »mesta duhov«, o čemer se boste o imenu ob zanimivi zgodbi iz l. 1974 prepričali tudi sami (vstop v Varošo je prepovedan za vse obiskovalce). Prosto za kopanje (v sezoni). Povratek v hotel, prenočevanje.

4. dan: KIRENIJA - ST. HILLARION – BELLAPAISE
ROMANTIČNA PRAVLJICA OTOKA
Po zajtrku se bomo odpravili na enega izmed treh gradov, ki se nahajajo na Kirenejskem gorovju, grad Svetega Hilarijona, kamor se bomo počasi in s počitki povzpeli po stopnicah (480 stopnic). Čudovit razgled na Kirenejsko obalo vas bo naravnost očaral. Spoznali boste zgodovino gradu, njegov pomen in same navade ljudi, ki so nekoč tukaj živeli. Nadaljevanje poti do tipične ciperške vasice Bellapaise z značilno vaško arhitekturo, v nekdanjem samostanu si bomo ogledali bogato gotsko arhitekturo in nadaljevali  do romantičnega pristanišča Kirenija. Tradicionalno in bogato ciperško kosilo v znani restavraciji. Po kosilu bomo odkrivali romantično Kirenijo: grad iz časov Bizantincev, kjer hranijo originalne ostanke Kirenejske tovorne ladje iz 4 stol. p. n. št., razstavljeni so različni eksponenti, od starih zemljevidov Cipra, arheoloških izkopanin, mučilnice, …
Povratek v hotel in prenočevanje.

5. dan: POLOTOK KARPAZ
KRISTALNA JAMA in DIVJI OSLIČKI
Zajtrk. Celodnevni ogled najlepšega dela Severnega Cipra - polotoka Karpaz. Navduševala vas bo neokrnjena narava, privlačni razgledi na dolge peščene plaže in  turkizno modro morje, … Ogled kristalne jame »Incirli«. Sledil bo obisk tipične oljarne, kjer se bomo seznanili z načinom pridobivanja olivnega olja na star, tradicionalen način (degustacija olivnih olj).  V samostanu Elusa si bomo privoščili pravo in zelo okusno tradicionalno kosilo. Popoldne se bomo spoznali z načinom  življenja na polotoku Karpazu. Ogledali si bomo lokalno samo-oskrbovalno kmetijo, s pomočjo prijaznih domačinov se bomo naučili pripraviti priljubljeno domačo sladico – Lokma in si privoščili pravi turški čaj. Obiskali bomo vasico Dipkarpaz, kjer živijo tako grški kot tudi turški Ciperčani. Najlepše smo prihranili za konec: ogled naravno zavarovanega območja polotoka Karpaza z neokrnjeno naravo, dolgimi peščenimi plažami, kjer boste z malo sreče v objektiv ujeli divje osličke. Ogled samostana apostola Andreja z izvirom svete vode, ki je romarski kraj tako za kristjane kakor tudi muslimane. Postanek na t.i. Zlati plaži, prosto za kopanje (v sezoni) in povratek v hotel.

6. dan: GÜZELYURT - ZELENI RAJ OTOKA
POKRAJINA ZNANA PO BAKRU
Zajtrk. Spoznavali bomo zahodni del severnega Cipra, ki velja za najbolj zeleno pokrajino na otoku z velikimi nasadi pomaranč in limon. Postanek v mestu Güzelyourt in obisk arheološkega muzeja, cerkve sv. Mamasa in antičnega mesta Soli z rimskim teatrom in lepo ohranjenimi mozaiki, baziliko iz 4. stol. n. št.. Panoramska vožnja do najbolj zelenega predela otoka - pokrajine Lefke, kjer so se nekoč ukvarjali s pridobivanjem bakrove rude. Kosilo v pristni lokalni restavraciji, ki je hkrati tudi atelje z bogato ponudbo izdelkov iz bakra. Tudi sami se boste lahko preizkusili v ročnih spretnostih. Vožnja v hotel, prenočevanje.

7. dan: ERCAN (SEVERNI CIPER) – ISTANBUL - LJUBLJANA
Transfer  na letališče in odhod letala proti Istanbulu in nato Ljubljani. Pristanek na letališču Jožeta Pučnika.

Cena
Prosimo vas, da nas kontaktirate za natančen izračun cene (glede na kraj odhoda in števila udeležencev).
Cena vključuje
letalski prevoz, letališke pristojbine, namestitev v hotelih 4* na bazi 6x nočitev z zajtrkom (dvoposteljne sobe), 6x tradicionalno kosilo (kosila so tradicionalno bogata in okusna v izbranih restavracijah), avtobusni transfer letališče – hotel – letališče, vse izlete po otoku in oglede po programu z vstopninami, lokalni vodnik ves čas potovanja, odlično slovensko vodenje, nezgodno zavarovanje, organizacijo in vodenje potovanja.
Min. št. udeležencev
min. 17 OSEB / max. 25 OSEB
Obvezna doplačila
za enoposteljno sobo (po predhodni potrditvi), za storitve, ki niso navedene v ceni programa. DODATNA PONUDBA (na kraju samem): ciperška noč, odkrivanje ribjih specialitet otoka, »kleftiko«večer, izlet z ladjico ob sončnem zahodu, folklorni večer.
Splošni pogoji in navodila
Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega programa.
Povpraševanje
Vas zanimajo naše najugodnejše ponudbe in potrebujete podrobnejše informacije?
Pišite nam.
Povpraševanje